De meeste ouders kiezen voor verse voeding, omdat ze denken dat dit beter voor hun baby is. Er zijn naast verse voeding ook allerlei babyhapjes die geen toegevoegde suiker en zout bevatten. Ook diepvriesgroenten zonder toegevoegd suiker en zout zijn geschikt voor de bereiding van babyhapjes.
Als jij voor jezelf kookt, voeg je vaak zout of suiker aan het eten toe. Dit eten kan je dan niet meer aan je baby geven als babyhapje. Het is beter om geen zout te gebruiken bij het maken van een babyhapje, dit omdat het de nieren van je kleine teveel belast. Verder kan suiker al snel zoetgewenning veroorzaken.
Tot ongeveer de 6e maand kunnen baby's vaak extra gevoelig zijn voor gluten. Dit zijn graaneiwitten die mogelijk darmklachten kunnen veroorzaken. Voedingsmiddelen waar gluten in zitten zijn onder andere crackers, kinderbiscuits en soepstengels. Verder bevatten ook bijna alle broodsoorten gluten.
Ook belangrijk om te weten is dat nitraat een stof is die niet direct schadelijk is voor je baby. Nitraat kan wel tijdens het koken worden omgezet in nitriet. Deze stof is wel schadelijk voor je baby en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Een aantal nitraatrijke groenten zijn: andijvie, spinazie, postelein, rode bieten, Chinese kool, slasoorten, spitskool en paksoi.
Vanaf 4 maanden
Vanaf zes maanden
Vanaf zeven maanden
Vanaf acht maanden
Nu je weet wat je kleine allemaal mag en kan eten. Maar hoe maak je dit allemaal klaar? Zorg ervoor dat alle babyhapjes aan het begin heel fijn gepureerd zijn. De groentes moet je altijd koken tot het gaar is zonder kruiden of zout. Groenten en fruit kan je door een staafmixer of keukenmachine fijn pureren. Zodra je kleine de gepureerde hapjes moeiteloos eet, kun je overgaan op een iets minder fijn gepureerde hap. Dit kan pas meestal vanaf 8 maanden. Dit kan bijvoorbeeld met geprakt eten, hierdoor leert je baby om te kauwen.